
Suroviny
4 porce
- 750 g hovězí kližky
- 150 g Debrecínského špeku nebo jiné slaniny na prošpikování masa
- 200 ml černého piva Velkopopovický kozel, může být i jiná značka
- 100 ml vody
- 1 větší cibule
- 2 lžíce marmelády z červeného rybízu
- 1 silnější kolečko citronu
- snítka rozmarýnu
- sůl
- mletý pepř
- cca 3 m nitě přeložené na polovinu (na utažení masa)
Postup přípravy receptu
-
Maso (nejlépe jeden krásný sval vcelku) opláchneme, osušíme a prošpikujeme špekem. Pro udržení hezkého tvaru maso omotáme nití, osolíme a opepříme.
-
Zbytek slaniny, co se nám nevejde do masa nakrájíme na velice drobounké kostičky a dáme do rozehřátého papiňáku na 2 minuty pustit tuk. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně orestujeme do zlatavé barvy.
-
Orestovanou směs nahrneme ke kraji hrnce, volžíme maso a necháme ho prudce po všech stranách zatáhnout. Podlijeme černým pivem a vodou. Přidáme rybízovou marmeládu, kolečko citronu a čerstvý rozmarýn.
-
Hrnec uzavřeme poklicí a pod tlakem od doby varu dusíme na slabém plameni přidližně 50-60 minut. Záleží na stáří hovězího kusu.
-
Po této době hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso z hrnce vytáhneme, odstraníme nitě a maso nakrájíme na silnější plátky. Horkou šťávu nabereme na talíř, položíme plátek masa a podáváme s vařeným bramborem, nebo s krupicovým nokem.
Poznámka od kuchařky
Kližku máme nejraději. Používám ji i na roštěnky.Většinou z takového krásného celistvého kousku dělávám“svíčkovou“http://www.toprecepty.cz/recept/25121-jednoducha-%…
V tom horku ale na nějaké smetanové omáčky není chuť, tak jsem manželovi uzmula trochu piva a v kombinaci s marmeládou, citronem a rozmarýnem vznikl báječný sosík. Manžel měl jako přílohu brambory a já jsem si udělala krupicové nokyhttp://www.toprecepty.cz/recept/34451-krupicove-no… které jsem po uvaření ještě lehce osmahla na troše tuku. Pochutnali jsme si oba dva:-)