Kližka v celerovo-kaki smetanové omáčce

45
- reklama -

Suroviny
5-6 porcí

900 g hovězí kližky vcelku (nejlépe 1 celý sval)
300 ml hovězího vývaru (pokud nemáme, podlijeme horkou vodou)
200 ml sladké smetany
1 plátek másla silný cca 2 cm
1 lžíce oleje
2 větší cibule
3 kaki
1/4 bulvy ze středně velkého celeru
Do sítka (vajíčka) na louhování čaje vložíme:
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 cm celé skořice
Dále budeme potřebovat:
sůl
citronovou šťávu na dochucení
niť (na utažení masa)

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, lehce osolíme a pro lepší držení tvaru ho utáhneme nití.


    Zobrazit celý recept

  2. V papiňáku na rozehřátém oleji s máslem restujeme nadrobno nakrájené cibule, až zesklovatí. Vložíme maso, které necháme ze všech stran prudce osmahnout. Podlijeme vývarem, přidáme vajíčko s kořením a oloupané kaki s celerem, nakrájené na větší kousky.

  3. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme podle velikosti masa 50-60 minut.

  4. Po ochlazení hrnec otevřeme, odstraníme koření a měkké maso zbavené nití uchováme v teple.

  5. Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme a necháme 2 minuty provařit. Maso nakrájíme na porce a podáváme s knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Pokud se nebojíte experimentovat s ovocem, zeleninou a šťavnatým masem, vřele doporučuji vyzkoušet. Zvláště po uležení do druhého dne má jídlo velice příjemnou chuť.

Na přílohu byly hrnkové knedlíky se smaženým hráškemhttp://www.toprecepty.cz/recept/41582-hrnkove-kned…