![Kližka v celerovo-kaki smetanové omáčce_5ff835b1981d8.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/klizka-v-celerovo-kaki-smetanove-omacce_5ff835b18656f.jpeg)
Suroviny
5-6 porcí
- 900 g hovězí kližky vcelku (nejlépe 1 celý sval)
- 300 ml hovězího vývaru (pokud nemáme, podlijeme horkou vodou)
- 200 ml sladké smetany
- 1 plátek másla silný cca 2 cm
- 1 lžíce oleje
- 2 větší cibule
- 3 kaki
- 1/4 bulvy ze středně velkého celeru
- Do sítka (vajíčka) na louhování čaje vložíme:
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 cm celé skořice
- Dále budeme potřebovat:
- sůl
- citronovou šťávu na dochucení
- niť (na utažení masa)
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, lehce osolíme a pro lepší držení tvaru ho utáhneme nití.
-
V papiňáku na rozehřátém oleji s máslem restujeme nadrobno nakrájené cibule, až zesklovatí. Vložíme maso, které necháme ze všech stran prudce osmahnout. Podlijeme vývarem, přidáme vajíčko s kořením a oloupané kaki s celerem, nakrájené na větší kousky.
-
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme podle velikosti masa 50-60 minut.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme, odstraníme koření a měkké maso zbavené nití uchováme v teple.
-
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme a necháme 2 minuty provařit. Maso nakrájíme na porce a podáváme s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Pokud se nebojíte experimentovat s ovocem, zeleninou a šťavnatým masem, vřele doporučuji vyzkoušet. Zvláště po uležení do druhého dne má jídlo velice příjemnou chuť.
Na přílohu byly hrnkové knedlíky se smaženým hráškemhttp://www.toprecepty.cz/recept/41582-hrnkove-kned…