Klasický kváskový chléb se škvarky (z remosky nebo trouby)

155
- reklama -

Suroviny

Rozkvas:
20 g žitného kvásku (pravidelně krmeného)
80 g vody
100 g žitné chlebové mouky
– smíchat, zakrýt proti osýchání a nechat v teple 10-12 hodin rozkvasit
Dále:
260 g vody
300 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
1-2 hrsti škvarků

Postup přípravy receptu

  1. K rhotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (kromě škvarků) a vymísíme volnější těsto. Před dokončením vsypneme i celé škvarky a vpracujeme je také do těsta, které pak necháme v teplém prostředí přibližně 2 hodiny kynout.

  2. Nakynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme (a snažíme se nezapracovat do něj zbytečně moc mouky navíc) a sformujeme bochníček, který trochu utáhneme (vypne se mu povrch).

  3. Pokud budeme péct v remosce na fólii, je dobré na ni bochník uložit spojem dolů – po nakynutí ho nařízneme a za okraje fólie přeneseme rovnou do remosky. Pečeme 40-50 minut.

    Ten, kdo na pečení použije troubu, uloží bochníček kynout do vysypané ošatky klasicky, spojem nahoru. Po vykynutí ho opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, několikrát nařízneme a upečeme v předem rozpálené troubě (220°C/asi 40-50 min).

Poznámka od kuchařky

Časy kynutí těsta jsou spíše orientační, dost záleží na kvalitě použitého kvásku nebo teplotě prostředí, ve které těsto kyne.

Chleba v remosce díky naříznutí praskl jen trochu, zato se snažil svrchu téměř spálit – mám remosku novou, která, pokud je to vůbec možné, peče více než ta stará – na pečení chlebů nebo mazanců tak budu muset vytáhnout znovu tu moji „stařenku“

Celkově byl ale chlebík lehounký, s pravidelnými dírkami, pórovitou střídkou a nahořklou kůrkou, voňavý po škvarcích, které mu na řezu dělaly barevná očka……manžel si ho vzal do práce na svačinu suchý – prý byl výborný i tak, ale stejně ho maličko podezřívám, že na udivené pohledy kolegů (SUCHÝ chleba???) určitě prohodil něco o tom, že mu žena víc nedopřeje….

Tento a další recepty najdete u mně na http://www.pekarnomanie.cz/