Klasický jablečný štrúdl

66
- reklama -

Suroviny
5-8 porcí

Lístové těsto (já použila babické těsto z Alberta)
Cukr krupice
jablíčka asi 1 kg
skořice
rozinky
strouhanka
1 vejce
cukr moučka na pocukrování hotového štrúdlu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto si rozdělíme na 4 stejně velké kousky.


    Zobrazit celý recept

  2. Na vále rozválíme jednu část těsta na placku tak dlouhou, aby nám vlezla na šířku plechu.

  3. Na rozválené těsto dáme hrst strouhanky, rozprostřeme po celé délce těsta a na ni poklademe nastrouhaná jablíčka.

  4. Na jablíčka nasypeme trošku skořice, přidáme rozinky a posypeme cukrem.

  5. Zatočíme do nohavice a konce nohavic založíme pod štrůdl, aby šťáva z jablek nevytekla. Takhle to uděláme se všemi částmi těsta a skládáme na plech na pečící papír, nejlépe na šířku plechu. Vlezou mi tak všechny čtyři nohavice.

  6. Rozkvedláme si v hrníčku 1 vajíčko a mašlovačkou si potřeme kadý štrúdlík.

  7. Strčíme do rozpálené trouby na cca 170st. Pečeme zhruba 30 minut do zlatavé barvy. Každá trouba peče jinak, takže hlídáme, abychom štrúdl nespálili.

  8. Po vychladnutí nakrájíme – naaranžujeme na větší talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem.