Suroviny
5-8 porcí
- Lístové těsto (já použila babické těsto z Alberta)
- Cukr krupice
- jablíčka asi 1 kg
- skořice
- rozinky
- strouhanka
- 1 vejce
- cukr moučka na pocukrování hotového štrúdlu
Postup přípravy receptu
-
Těsto si rozdělíme na 4 stejně velké kousky.
-
Na vále rozválíme jednu část těsta na placku tak dlouhou, aby nám vlezla na šířku plechu.
-
Na rozválené těsto dáme hrst strouhanky, rozprostřeme po celé délce těsta a na ni poklademe nastrouhaná jablíčka.
-
Na jablíčka nasypeme trošku skořice, přidáme rozinky a posypeme cukrem.
-
Zatočíme do nohavice a konce nohavic založíme pod štrůdl, aby šťáva z jablek nevytekla. Takhle to uděláme se všemi částmi těsta a skládáme na plech na pečící papír, nejlépe na šířku plechu. Vlezou mi tak všechny čtyři nohavice.
-
Rozkvedláme si v hrníčku 1 vajíčko a mašlovačkou si potřeme kadý štrúdlík.
-
Strčíme do rozpálené trouby na cca 170st. Pečeme zhruba 30 minut do zlatavé barvy. Každá trouba peče jinak, takže hlídáme, abychom štrúdl nespálili.
-
Po vychladnutí nakrájíme – naaranžujeme na větší talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem.