
Suroviny
- Omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 1 lžička Sladěnky
- 10 g droždí
- 125 g hladké mouky
- Dále:
- 5 g cukru
- 140 ml vody
- 1,5 lžičky soli
- 355 g hladké mouky
- 25 g tuku (dala jsem olej, možné dát i margarín – ne Heru)
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35-45 minut kynout.
-
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých). -
Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15 min) s kastrůlkem vody na dně – kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.
Poznámka od kuchařky
Tyto rohlíky jsou….prostě staré známé rohlíky :-)) Pomocí omládku nádherně vykynou. Nevím, jestli se v pekárnách omládek používá dodnes, spíše se to řeší přidáním chemie – tzv. zlepšujících přípravků.
Tvarování rohlíků:
http://www.toprecepty.cz/recept/15446-tvarovani-ro…
Povídání o omládku a Sladěnce je tady:
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/…
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/