Klasické české rohlíky

88
- reklama -

Suroviny

Omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička Sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky
Dále:
5 g cukru
140 ml vody
1,5 lžičky soli
355 g hladké mouky
25 g tuku (dala jsem olej, možné dát i margarín – ne Heru)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35-45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout.
    Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).

  3. Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15 min) s kastrůlkem vody na dně – kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.

Poznámka od kuchařky

Tyto rohlíky jsou….prostě staré známé rohlíky :-)) Pomocí omládku nádherně vykynou. Nevím, jestli se v pekárnách omládek používá dodnes, spíše se to řeší přidáním chemie – tzv. zlepšujících přípravků.

Tvarování rohlíků:

http://www.toprecepty.cz/recept/15446-tvarovani-ro…

Povídání o omládku a Sladěnce je tady:

http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/…

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/