
Suroviny
- 50 g hořčičných semínek
- 2 lžičky cukru
- 1/4 lžičky soli
- 2-4 lžičky oleje
- 60-70 g 8% octa
- 60-70 g vody
Postup přípravy receptu
-
Hořčičná semínka pomeleme na jemno – použila jsem elektrický kávomlýnek, který mám jen pro tuto příležitost (mletí semínek, sekání tvrdých zrnek do těsta na chleba apod.)
-
Vodu s octem svaříme a ještě horkým zalijeme semínka.
-
Přidáme olej, sůl a cukr, dobře promícháme a ochutnáme – podle chuti můžeme sůl a cukr přidat.
-
Po vychladnutí uložíme do lednice, kde hořčice stáním zhoustne.
-
Čerstvá hořčice příliš intenzivně voní (až čpí) octem, chládnutím se chuť i vůně stává jemnější.
Poznámka od kuchařky
Původní recept jsem našla na webu Makové panenky – fajn stránky s prima čtením :)) – já si ho malinko upravila.
Chuť této domácí hořčice je moc dobrá, navíc je tato hořčice bez jakýchkoliv barviv, zahušťovadel, uměle nacpaných konzervantů a jiných éček.
Ten, kdo nemá na semínka mlýnek, je celá zalije svařeným octem s vodou, nechá nabobtnat a pak rozmixuje ponorným mixerem – strukturu pasty si zvolíte podle sebe. Další postup je stejný jako u hořčice ze semínek předem namletých.









