Klasická hořčice (domácí)

57
- reklama -

Suroviny

50 g hořčičných semínek
2 lžičky cukru
1/4 lžičky soli
2-4 lžičky oleje
60-70 g 8% octa
60-70 g vody

Postup přípravy receptu

  1. Hořčičná semínka pomeleme na jemno – použila jsem elektrický kávomlýnek, který mám jen pro tuto příležitost (mletí semínek, sekání tvrdých zrnek do těsta na chleba apod.)

  2. Vodu s octem svaříme a ještě horkým zalijeme semínka.

  3. Přidáme olej, sůl a cukr, dobře promícháme a ochutnáme – podle chuti můžeme sůl a cukr přidat.

  4. Po vychladnutí uložíme do lednice, kde hořčice stáním zhoustne.

  5. Čerstvá hořčice příliš intenzivně voní (až čpí) octem, chládnutím se chuť i vůně stává jemnější.

Poznámka od kuchařky

Původní recept jsem našla na webu Makové panenky – fajn stránky s prima čtením :)) – já si ho malinko upravila.

Chuť této domácí hořčice je moc dobrá, navíc je tato hořčice bez jakýchkoliv barviv, zahušťovadel, uměle nacpaných konzervantů a jiných éček.

Ten, kdo nemá na semínka mlýnek, je celá zalije svařeným octem s vodou, nechá nabobtnat a pak rozmixuje ponorným mixerem – strukturu pasty si zvolíte podle sebe. Další postup je stejný jako u hořčice ze semínek předem namletých.