
Suroviny
- 1 hlávka pekingského zelí
- voda
- sůl
- čerstvý zázvor (cca 5cm)
- 2-3 stroužky česneku
- mleté chilli
- 2 lžíce rybí omáčky
Postup přípravy receptu
-
Zelí očistíme rozkrojíme podélně na půl a pak ještě každou půlku příčně na čtyři díly.
-
Ty rozebereme na jednotlivé listy.
-
Úplně ty nejsilnější části listů odložíme a necháme si je pro přípravu jiného pokrmu.
-
Ostatní listy vložíme do mísy, zasypeme asi třemi lžícemi soli a zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Vpřípadě nutnosti zatížíme třeba talířem. Tímto máme na 6 hodin se zelím vystaráno.
-
V mezičase připravíme „zálivku“: nastrouháme zázvor i česnek, dáme do misky, přisypeme chilli a přidáme rybí omáčku. Vše promícháme.
-
Po 6 hodinách „slané koupele“ by měly být zelné listy již dostatečně změklé.
-
Důkladně je propláchneme studenou vodou a necháme okapat, můžeme i lehce vyždímat.
-
Promícháme je s připravenou zálivkou a natlačíme do vhodné nádoby (zavařovací sklenice, plastová dóza…).
-
Vzduchotěsně uzavřeme a necháme 1-2 dny fermentovat při pokojové teplotě.
-
Poté uložíme do ledničky a vydržíme ještě nejméně dva dny neotvírat a neochutnávat! 🙂
Poznámka od kuchařky
Množství zázvoru, chilli a česneku závisí na chuti, u mého salátu převažuje chuť zázvoru…
Vycházela jsem z tohoto receptu:http://net-destroyer.blog.cz/1110/jak-si-udelat-ki…, ale upravila jsem ho podle svých možností a chutí