Key lime pie – limetkový koláč

66
- reklama -

Suroviny

Těsto:
300 g sušenek Bebe (používám obyč Anglické sušenky z Alberta, lze použít Bebe nebo obdobné suché sušenky)
hrst mandlí
100 g rozpuštěného másla (popř. více – záleží na sušenkách, jak moc budou sát)
60 g cukru (já jsem dala 1/2 třtinového, 1/2 normálního)
Náplň:
1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka (Salko)
1 vejce
200 – 230 ml šťávy z limetek (cca 6 ks limetek)
kůra z jedné limetky (jemně nastrouhaná, pozor bílá hmota pod kůrou je hořká)
Na ozdobení:
Šlehačka
tvaroh – co kdo má rád

Postup přípravy receptu

  1. Do mixeru dáme sušenky a mandle a rozsekáme na strouhanku. Do tohoto základu přidáme cukr, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Vznikne nám hmota konzistence drobenky.


    Zobrazit celý recept

  2. Tuto hmotu dáme do formy (dortové nebo na koláče), kterou jsme si předtím vymazali máslem a na dno dali pečící papír. Hmotu musíme ve formě udusat lžící, sklenkou (jak co komu vyhovuje) a vytvarujeme tam vyšší okraje.

  3. Korpus dáme péci do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 10 minut.

  4. Mezitím si připravíme náplň. V mixeru smícháme Salko s vejcem a poté přidáme šťávu z limetek a kůru a ještě promícháme. Náplň vylijeme na zchladlý korpus a dáme do vyhřáté trouby zhruba na 170°C asi na 20 minut. Po dvaceti minutách zkusíme špejlí píchnout doprostřed – náplň by měla být ztuhlá. Po vychladnutí dáme dortík ještě odležet do lednice.

  5. Podáváme nejlépe se šlehačkou nebo se sladkým tvarohem.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mi dal bratr, který se tento moučník naučil v práci a může se po něm utlouct. 🙂 Recept jsem si trošku upravila, aby plně vyhovoval i mým chuťovým buňkám. :)))

Pozor, limetek kupte vždy více! Nahrazovat chybějící limetku citrónem se totiž nevyplácí a je to pak až moc kyselé. ;D