
Suroviny
10-12 porcí
- 300 g sušenek
- 120 g másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 salko
- 5 vajec
- 8 limetek
Postup přípravy receptu
-
Sušenky s cukrem důkladně v mixeru pomeleme, zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme. Takto vzniklou směs, zhruba konzistence drobenky, pěkně „udusáme“ do koláčové formy vyložené alobalem, není nutno nic vymazávat.
-
V předehřáté troubě na 200°C jsem pekla samotný korpus zhruba 10-12 min. Troubu ztlumit na 170°C.
-
Mezitím co korpus odpočívá, oddělíme žloutky od bílků, vymačkáme šťávu z limetek a z jedné/ze dvou ostrouháme kůru. Salko, žloutky a šťávu s kůrou smícháme důkladně dohromady (konzistence připomíná řídký pudink) a nalijeme na korpus.
-
Pečeme dalších 20 min dokud směs neztuhne (pro kontrolu špejle či párátko). Ze zbylých bílků vyšleháme tuhý sníh.
-
Po 20 min pečení vyndáme již skoro hotový páj a opatrně vytvoříme z vyšlehaných bílků jakousi peřinku. Pečeme dalších zhruba 10 min dokud povrch lehce nezhnědne. Po vychladnutí šup do lednice na dobu co vám trpělivost dovolí. 🙂
Poznámka od kuchařky
Páj je díky limetkám ve finále velmi osvěžujícím moučníkem. Skvělý kontrast sladkého (korpus) a kyselého (náplň), až bych doporučila, pro vyznavače ne až tak kontrastních chutí, přidat do náplně cukr nebo ubrat na limetách.
Dobrou chuť.https://www.google.cz/search?newwindow=1&hl=cs&sit…