Kerblíkouka z Krkonoš

77
- reklama -

Suroviny

2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
hovězí vývar
sůl
pepř
150 ml smetany
hrst kerblíkových lístků

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku.
    Zalijeme vývarem, dobře rozmícháme a necháme asi 10 minut povařit.

  2. Pak polévku osolíme, opepříme, vlijeme smetanu a promícháme. Hrnec odstavíme, už nevaříme a do polévky zamícháme najemno nasekaný kerblík.

Poznámka od kuchařky

Recept je z Krkonošské kuchařky Jiřího Marholda a opravdu v nářečí je to kerblíkouka.

Vyzkoušela jsem zeleninový vývar, vodu, ale nejlepší chuť má polévka z hovězího vývaru.

Polévka je výborná, už několik let si kvůli ní pěstuju řádek kerblíku :o)