
Suroviny
1 litr polévky
- 200 g gazdovské slaniny
- 3 velké cibule
- ½ řapíkatého celeru
- 200 ml horké vody
- 400 ml mléka
- 400 ml kefíru
- 1-2 vejce
- 1 kostka zeleninového bujónu/není podmínka
- trochu mletého pepře na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na menší kostičky a dáme do většího hrnce osmahnout do zlaté barvy.
-
Mezitím si očistíme cibuli a řapíky celeru. Cibuli nakrájíme na jemné půlměsíčky a řapíky také najemno.
-
Z osmažené slaniny polovinu odebereme na závěrečné dozdobení, do zbývající části přidáme nakrájené cibule a řapíky a necháme za občasného zamíchání v hrnci zavadnout cca 6minut.
-
Zalijeme vařící vodou, pokud chceme můžeme přidat kostku bujónu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme 15minut.
-
Poté z ohně odstavíme a ponorným mixérem rozmixujeme.
-
Znova postavíme na plamen, přidáme mléko a uvedeme k varu.
-
Přidáme 1-2 vejce, rozmícháme a necháme 2minutky provařit.
-
Poté přilijeme kefír, dochutíme špetkou pepře a necháme minutku provařit.
-
Na talíři dozdobíme osmaženou slaninkou a posekanými lístky celeru.
Poznámka od kuchařky
Na dobré polévečky jsou tady jiní machři!Ale s touto velice pikantní polévkou navinulé chuti a vůní po osmažené slanince se s Vámi musím podělit:-)