Kefírový mřížkovník

69
- reklama -

Suroviny

500 g hladké mouky
4 hrsti cukru
1 prášek do pečiva
vanilkový cukr
1 vejce do těsta
1 vejce na potření
3/4 hery nebo másla
kefír na zadělání těsta
rozinky
rum
skořicový cukr
500 g jablek nebo jiného podzimního ovoce (švestky, hrušky apod.), může být i míchané

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, vajec, prášku do pečiva a tuku připravíme těsto, které zaděláme kefírem nebo kyškou.

  2. Těsto rozdělíme na dvě části: První vyválíme a vložíme na plech s pečicím papírem, poklademe je nastrouhanými jablky nebo jiným ovocem podle chuti, přidáme rozinky namočené v rumu, posypeme skořicovým cukrem.

  3. Druhou část těsta vyválíme, nakrájíme na proužky, ze kterých na vrstvě ovoce vytvoříme mřížku.

  4. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme opět skořicovým cukrem.

  5. Pečeme 20-30 minut ve vyhřáté troubě.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: asi po 15. letech jsem si koupil Receptář a v něm byl tento recept od autorky Jarky Bernatíkové z Havířova.

Dlouho jsem přemýšlel, jak velkou dlaň má autorka receptu, ale nakonec jsem to pořešil 5 lžícemi mletého cukru, těsto jsem rozdělil 2:1 a kefíru cca 2dcl (to pro ty začínající, méně zkušené).

Nádivku jsem použil hruškovou http://www.toprecepty.cz/recept/8026-mamincin-fale….