
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 4 hrsti cukru
- 1 prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- 1 vejce do těsta
- 1 vejce na potření
- 3/4 hery nebo másla
- kefír na zadělání těsta
- rozinky
- rum
- skořicový cukr
- 500 g jablek nebo jiného podzimního ovoce (švestky, hrušky apod.), může být i míchané
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, cukru, vanilkového cukru, vajec, prášku do pečiva a tuku připravíme těsto, které zaděláme kefírem nebo kyškou.
-
Těsto rozdělíme na dvě části: První vyválíme a vložíme na plech s pečicím papírem, poklademe je nastrouhanými jablky nebo jiným ovocem podle chuti, přidáme rozinky namočené v rumu, posypeme skořicovým cukrem.
-
Druhou část těsta vyválíme, nakrájíme na proužky, ze kterých na vrstvě ovoce vytvoříme mřížku.
-
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme opět skořicovým cukrem.
-
Pečeme 20-30 minut ve vyhřáté troubě.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: asi po 15. letech jsem si koupil Receptář a v něm byl tento recept od autorky Jarky Bernatíkové z Havířova.
Dlouho jsem přemýšlel, jak velkou dlaň má autorka receptu, ale nakonec jsem to pořešil 5 lžícemi mletého cukru, těsto jsem rozdělil 2:1 a kefíru cca 2dcl (to pro ty začínající, méně zkušené).
Nádivku jsem použil hruškovou http://www.toprecepty.cz/recept/8026-mamincin-fale….









