
Suroviny
1,2 hotového krému
- 1 celá brokolice i s košťálem
- 500 ml vařící vody
- 500 ml kefíru pokojové teploty
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
- mletý pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
- smažený hrášek (nebo osmažené kostky rohlíku jako vložka)
Postup přípravy receptu
-
Opláchnutou a očištěnou brokolici rozebereme na růžičky, které zatím odložíme bokem.
-
Košťál nakrájíme na kousky, vložíme do hlubšího hrnce, zalijeme vařící vodou a necháme vařit.
-
Po 5 minutách přidáme odložené růžičky, muškátový oříšek a vaříme dalších 5 minut.
-
Hrnec odstavíme bokem, pár růžiček brokolice dáme stranou na závěrečné dozdobení a zbytek v hrnci ponorným mixérem rozmixujeme.
-
Kefír si rozmícháme se smetanou a 1 naběračkou rozmixovaného krému, hrnec opět postavíme na sporák na mírný plamen a kefír za stálého míchání přiléváme do krému.
-
Necháme prohřát, vložíme nazpět růžičky brokolice a pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem.Podáváme se smaženým hráškem, nebo na másle osmaženými kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Jsem na tom jako Špagetka:-)Také se snažím zužitkovat kefír,který nám velice chutná nejen v buchtách, palačinkách a omáčkách, ale i polévky jsou z něho moc dobré.Přisolovat se nemusí,chuť je navinulá a společně se sladkou smetanou taková sametová.Vyzkoušejte, věřím, že bude chutnat i Vám.
Přidávám pro další inspiraci a vyzkoušení pár kefírovek již zde uvedených.