
Suroviny
- 1,5 hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 1/2 lžička jedlé sody
- 1/2 hrnku rostliného oleje
- 1 hrnek kefíru nebo podmáslí
- NA POLEVU
- 1 tabulka hořké čokolády s 40% kakaové hmoty
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- 1/4 hrnku kokosového likéru
- – Množství je na malý plech o rozměrech cca 18×18 cm nebo kulatou formu
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 170°C a formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse promícháme mouku, cukr, kokos, sodu, olej a kefír.
-
Těsto vlijeme do formy, uhladíme a pečeme asi 40 minut dokud není povrch zlatý. Vyjmeme z trouby, necháme 5 minut chladnout ve formě a pak korpus několikrát propícháme špejlí a zalijeme likérem. Necháme likér vsáknout a poté buchtu přesuneme na mřížku, aby vychladla.
-
Čokoládu na polevu nalámeme do ohnivzdorné mísy, misku postavíme na hrnec s vroucí vodou, přilijeme smetanu a mícháme do rozpuštění.
-
Stáhneme z hrnce a necháme zchladnout. Občas promícháme, aby poleva zůstala hladká.
-
Polevu rozetřeme na buchtu včetně boků a posypeme nahoře i po stranách kokosem. Necháme v chladu ztuhnout.
Výborná je i s kopečkem šlehačky.
Poznámka od kuchařky
Apetit květen 2012