Kedlubnový salát se smetanou, krutonky a mátou

60
- reklama -

Suroviny
3 porce

3-4 kedlubny
2-3 karotky
1 svazek petrželové natě
1 svazek čerstvé máty
1 lžička panenského olivového oleje
nať mladé cibule
sůl
0,2 l zakysané smetany
lžička citrónové šťávy
pepř
lžička cukru

Postup přípravy receptu

  1. Kedlubny oloupeme, omyjeme a nastrouháme spolu s očištěnými karotkami na hrubém struhadle (v robotu). Zakápneme několika kapkami olivového oleje. Přidáme jemně nakrájenou petrželku, na kolečka nakrájenou cibulovou nať, osolíme, promícháme a zalijeme smetanou.

  2. Můžeme ještě přikyselit lžicí citronové šťávy, případně dochutit špetkou cukru a pepře. Necháme vychladit v ledničce (cca 2 hod).

  3. Na talíř dáme několik lžic salátu, pospeme krutonky a jako top dáme nahoru několik lístků máty. Kdo chce, tak si obloží salát kolečky z vejce vařeného na tvrdo nebo přidá nějaké grilované či pečené maso.

Poznámka od kuchařky

Tento salát byl „přílohou“ k pečené plněné paprice, plněné mletým masem a půlené.