
Suroviny
4 porce
- 2 větší kedlubny
- 2 větší jablka
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 4 cm dlouhý čerstvý zázvor (cca 1 lžíce najemno nastrouhaného)
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička celého kmínu
- 2 lžíce oleje
- sůl na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Kedlubny a jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Oloupaný česnek a zázvor prolisujeme, nebo nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.
-
Do rozehřátého oleje dáme rozvonět kmín, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme nastrouhané kedlubny, podlijeme 2 lžícemi vody, osolíme špetkou soli a pod pokličkou na slabém plameni dusíme 10 minut.
-
Poté přidáme jablka, česnek a oba druhy zázvoru. Zakápneme citronovou šťávou, promícháme a ještě 5 minut dusíme. Dle potřeby dochutíme solí a podáváme jako přílohu k pečenému masu.
Poznámka od kuchařky
Kedlubnové zelí máme rádi.Zkoušela jsem ho trošku vylepšit a takto připravené je velice chutné. Když se nechá uležet do druhého dne, je ještě chutnější.
Podávala jsem s pečeným zázvorovým pleckem z papiňáku.