Kedlubnová polévka (nejen) s bramborem

144
- reklama -

Suroviny
2 porce

150 g kedlubny – oloupané
150 g brambor – oloupaných
máslo
20 g hladké mouky
500 ml vývaru
sůl
sušené houby drcené dle chuti
pepř mletý
česnek nebo muškátový květ dle chuti
bylinky dle chuti: kopr, petrželka, pažitka, libeček…
zakysaná smetana
ztracené nebo natvrdo vařené vejce na dohotovení

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme na nudličky pokrájenou kedlubnu dorůžova.

  2. Po osmažení kedlubnu zaprášíme hladkou moukou a houbovou drtí dle chuti, tu necháme buď s nasekaným česnekem nebo muškátovým květem dle chuti také krátce osmažit.

  3. Pak přisypeme pokrájené brambory, přilijeme vývar a povaříme do změknutí zeleniny, nakonec přidáme krátce povařit i bylinky dle chuti (u nás vede kopr).

  4. Dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.

  5. Na talíři můžeme dozdobit kopečkem zakysané smetany, vejcem…

Poznámka od kuchařky

Houby můžeme samozřejmě použít i nedrcené sušené, ale já vařil i pro neteř, která houby v jídle zkrátka nepozře… a jak si pochutnala!