Kedlubnová nebo květáková mléčná polévka

65
- reklama -

Suroviny
4 – 5 porcí

2 kedlubny nebo 1/2 menšího květáku
1 l zeleninového vývaru nebo vody – dle potřeby
2 dl mléka
1 dl smetany
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
sůl
1 houska (opražená)

Postup přípravy receptu

  1. Kedlubny nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme na drobné kostičky. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sůl a povaříme.

  2. Jestliže děláme květákovou polévku, tak květák rozebereme na drobné růžičky.

  3. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme a polévku zahustíme.

  4. Necháme zvolna provařit a před dokončením přidáme smetanu. Hustotu polévky případně upravíme přidáním mléka, vývaru nebo vody.

  5. Těsně před podáváním přidáme na talíř do polévky opraženou housku a zelenou petrželku.

Poznámka od kuchařky

Poměry ingrediencí si každý upraví podle své chuti, jestli mléka a smetany méně, nebo více, není třeba vše přesně dodržet.