
- reklama -
Suroviny
4 – 5 porcí
- 2 kedlubny nebo 1/2 menšího květáku
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody – dle potřeby
- 2 dl mléka
- 1 dl smetany
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 1 houska (opražená)
Postup přípravy receptu
-
Kedlubny nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme na drobné kostičky. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sůl a povaříme.
-
Jestliže děláme květákovou polévku, tak květák rozebereme na drobné růžičky.
-
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme a polévku zahustíme.
-
Necháme zvolna provařit a před dokončením přidáme smetanu. Hustotu polévky případně upravíme přidáním mléka, vývaru nebo vody.
-
Těsně před podáváním přidáme na talíř do polévky opraženou housku a zelenou petrželku.
Poznámka od kuchařky
Poměry ingrediencí si každý upraví podle své chuti, jestli mléka a smetany méně, nebo více, není třeba vše přesně dodržet.
Kuchařka: Merylas