Suroviny
- Kečup Standard:
- 2 kg rajčat
- 4 velké cibule
- 1 lžíce sladké červené papriky
- 12 dkg cukru
- 2 lžíce soli
- 6 hřebíčků
- 6 kuliček pepře
- 1/8 l octa
- Kečup dle Rettigové:
- 1 kg rajčat
- 1/8 l octa
- 4 dkg cukru
- 2 dkg soli
- 1/2 dkg hřebíčku
- 1/2 dkg nového koření
- 1/2 dkg pepře
- 2-3 listy šalvěje lékařské
- trochu bazalky, tymiánu a saturejky
Postup přípravy receptu
-
Kečup Standart : Rajčata omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky, dáme do velkého hrnce a přidáme nakrájenou cibuli, sůl, červenou papriku, rozemleté koření a rozvaříme. Rozvařená rajčata rozmixujeme tyčovým mixerem a protřeme do druhého hrnce přes síto. Protlak odpaříme do požadované hustoty, ale musíme počítat, že ho zředíme octem. Když máme požadovanou hustotu přidáme ocet s cukrem, krátce povaříme a nalijeme do láhví, které nahřejeme v troubě, ihned zaděláme, láhev překlopíme dnem vzhůru, položíme na ručník a necháme vychladnout.
-
Kečup dle Rettigové děláme stejně, rajčata s rozemletým kořením a šalvějí, bazalkou, tymiánem, saturejkou,solí rozvaříme, rozmixujeme a přecedíme. Povaříme krátce s cukrem a octem a naplníme do lahví.
-
Kečup Standard je vynikající na jídlo, má nádhernou chuť. Kečup dle Rettigové používáme především na ochucování omáček a při různém ochucování masa, je hodně aromatický.
Poznámka od kuchařky
Jestli Rettigová opravdu dělala takhle kečup nevím, ale já ho tak dělám přes 40 roků a budu dále.