Suroviny
30 porcí
- 2 kg dobře odleželé vyzrálé kdoule
- 20 dkg krystalového cukru
- 50 g hrozinek
- 50 g posekaných vlašských ořechů
- 2 g kyseliny citronové
- 1 ČL mleté skořice
Postup přípravy receptu
-
Kdoule omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme
jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot. -
Slupky použijeme na výrobu sýra. Dáme je do širšího kastrolu, podlijeme vodou
do výšky cca 2 cm, přidáme cukr, kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody
a vaříme pod pokličkou do změknutí. Přidáme skořici a po vychladnutí rozmixujeme. -
Hmotu rozetřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy
a hrozinkami (uvařenými ve vodě), které opatrně vtlačíme do hmoty a necháme oschnout
v teplé troubě anebo na teplém radiátoru. Pokrájíme na kousky.
Poznámka od kuchařky
Kdoule je ovoce s léčivými účinky. Obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny,
silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd.
Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při
výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni.
Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.