Kdoulový sýr ze slupek

95
- reklama -

Suroviny
30 porcí

2 kg dobře odleželé vyzrálé kdoule
20 dkg krystalového cukru
50 g hrozinek
50 g posekaných vlašských ořechů
2 g kyseliny citronové
1 ČL mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Kdoule omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme
    jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot.


    Zobrazit celý recept

  2. Slupky použijeme na výrobu sýra. Dáme je do širšího kastrolu, podlijeme vodou
    do výšky cca 2 cm, přidáme cukr, kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody
    a vaříme pod pokličkou do změknutí. Přidáme skořici a po vychladnutí rozmixujeme.

  3. Hmotu rozetřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy
    a hrozinkami (uvařenými ve vodě), které opatrně vtlačíme do hmoty a necháme oschnout
    v teplé troubě anebo na teplém radiátoru. Pokrájíme na kousky.

Poznámka od kuchařky

Kdoule je ovoce s léčivými účinky. Obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny,

silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd.

Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při

výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni.

Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.