Kávový dort s lesklou čoko polevou

72
- reklama -

Suroviny
12 porcí

4 vejce
250 g cukru krupice
100 ml vlažné vody
240 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
Kávový krém:
750 ml mléka
3 vanilkové pudinky
180 g másla
160 g cukru moučky
1,5 lžíce mleté kávy
Poleva:
10 g plátkové želatiny
125 ml vody
225 g cukru krupice
150 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa, cca 70%
30 g kakaa
65 ml smetany 35%

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré suroviny musí mít pokojovou teplotu. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme vodu a poté olej. Vznikne řídká směs, do které přisypeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec zlehka zamícháme vyšlehaný sníh. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů, cca 50 minut.

  2. Uvaříme puding, do horkého zamícháme kávu a občas promícháme. Nenecháme vytvořit škraloup. Po vychladnutí utřeme cukr s máslem a do toho pomalu zašleháváme zchladlý kávový puding. Můžeme uložit na chvilku do lednice, než připravíme korpus.

  3. Korpus rozřízneme na 3 díly, spodní pokapeme rumem, namažeme krémem, dáme střední, opět rum a krém a nakonec horní díl. Celý dort pomažeme krémem a uhladíme. Dáme asi na 2 hodiny uležet do lednice, než budeme polévat polevou.

  4. Na polevu želatinu namočíme do studené vody. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr a vaříme na teplotu 104 stupňů. Odstavíme a přidáme čokoládu, zamícháme do rozpuštění, přidáme kakao a opět zamícháme. Po zchladnutí na cca 60 stupňů přidáme smetanu a po zamíchání, jako poslední, vymačkanou želatinu. Metličkou dobře vyšleháme, aby se želatina rozpustila a přes sítko přecedíme. Tyčovým mixérem polevu ještě rozmixujeme, znovu přecedíme a při zhruba 35 stupních a níže, můžeme polévat dort, který dáme na menší kastrol, než je korpus, aby poleva krásně stekla.
    Dort můžeme ozdobit např. šlehačkou nebo marcipánem, jak kdo co má rád.