Kávová panna cotta s tekutým karamelem

53
- reklama -

Suroviny

Panna cotta:
150 ml silné kávy
500 ml smetany na šlehání
80 g cukru
8 g plátkové želatiny (asi 4 plátky)
Karamel:
100 g cukru
10 lžic vody

Postup přípravy receptu

  1. Panna cotta:
    Želatinu namočíme do studené vody.


    Zobrazit celý recept

  2. Za občasného promíchnutí zahřejeme kávu, smetanu a cukr, těsně před tím než začne směs vařit ji odstraníme z ohně.

  3. Do horké směsi dáme nabobtnalou a přebytečné vody zbavenou želatinu. Mícháme do úplného rozpuštění želatiny.

  4. Směs rozdělíme do formiček nebo pohárů. Necháme vystydnout a poté dáme ztuhnout do lednice.

  5. Karamel:
    Z cukru a třech lžic vody uděláme světlý karamel, nejlépe v kastrůlku se silným dnem.

  6. Postupně přidáváme po jedné lžíci horkou vodu, promícháme. Hlavně opatrně při přidání vody u prvních lžic, trochu to prská.

  7. Karamel necháme vychladnout při pokojové teplotě.

  8. Před servírováním přelijeme panna cottu jednou lžičkou karamelu.

Poznámka od kuchařky

Když nechci, aby se mi napovrchu panna cotty vytvořil po vychladnutí škraloup, tak ještě na horký povrch směsi, opatrně (směs je tekutá) přitisknu potravinářskou fólii a směs nechám vystydnout na pokojovou teplotu a až poté plním do pohárů nebo formiček.