Suroviny
- Panna cotta:
- 150 ml silné kávy
- 500 ml smetany na šlehání
- 80 g cukru
- 8 g plátkové želatiny (asi 4 plátky)
- Karamel:
- 100 g cukru
- 10 lžic vody
Postup přípravy receptu
-
Panna cotta:
Želatinu namočíme do studené vody. -
Za občasného promíchnutí zahřejeme kávu, smetanu a cukr, těsně před tím než začne směs vařit ji odstraníme z ohně.
-
Do horké směsi dáme nabobtnalou a přebytečné vody zbavenou želatinu. Mícháme do úplného rozpuštění želatiny.
-
Směs rozdělíme do formiček nebo pohárů. Necháme vystydnout a poté dáme ztuhnout do lednice.
-
Karamel:
Z cukru a třech lžic vody uděláme světlý karamel, nejlépe v kastrůlku se silným dnem. -
Postupně přidáváme po jedné lžíci horkou vodu, promícháme. Hlavně opatrně při přidání vody u prvních lžic, trochu to prská.
-
Karamel necháme vychladnout při pokojové teplotě.
-
Před servírováním přelijeme panna cottu jednou lžičkou karamelu.
Poznámka od kuchařky
Když nechci, aby se mi napovrchu panna cotty vytvořil po vychladnutí škraloup, tak ještě na horký povrch směsi, opatrně (směs je tekutá) přitisknu potravinářskou fólii a směs nechám vystydnout na pokojovou teplotu a až poté plním do pohárů nebo formiček.