Suroviny
- jedlé kaštany
- voda
- práškový cukr (na 1 kg masy asi 120-150g)
- maslo (100g na 1 kg masy)
- šlehačka – mlieko (asi 100 ml na 1 kg masy -aké husté pyré chceme mať – podľa toho)
- vanilkový cukr
- rum
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Jedlé kaštany (pěkné a velké) dáme vařit do vody, vaříme 30-40 minut. Pak ještě teplé loupeme z obou vrstev. Pracujeme s horkými, teplými kaštany, z vychladlých jde loupání velmi těžko. Pokud nám vychladnou, zas jejich ve vodě zahřejeme. Očištěné kaštany umeleme na mlýnku na maso, příp. použijeme robot.
-
Maso ochutíme špetkou soli a přidáváme máslo, cukr, šlehačku nebo mléko, vanilkový cukr, rum. Vše podle chuti, příp. podle toho, k jakému účelu pyré chceme použít (hustota). Necháme odstát v lednici.
-
Slané např. nádivka do krocana. Sladké např. palačinky, rolády, šatičky z listového těsta, různé nepečené moučníky, dorty.
-
Chutné je pyré samotné s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky, tehdy pyré protlačujeme přes lis na brambory.
Poznámka od kuchařky
Niekto pripravuje pyré s cukrovým rozvarom – použije miesto mlieka, šľahačky.
Príprava gyštanového pyré je náročná na čas aj na nervy, pridávam pre tých, čo majú zdroj, prípadne ako zaujímavosť.
U nás ho je bežne dostať v obchodoch, takže o jeho prípravu sa ani nepokúšam.