Kaštanové pyré

246
- reklama -

Suroviny

jedlé kaštany
voda
práškový cukr (na 1 kg masy asi 120-150g)
maslo (100g na 1 kg masy)
šlehačka – mlieko (asi 100 ml na 1 kg masy -aké husté pyré chceme mať – podľa toho)
vanilkový cukr
rum
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Jedlé kaštany (pěkné a velké) dáme vařit do vody, vaříme 30-40 minut. Pak ještě teplé loupeme z obou vrstev. Pracujeme s horkými, teplými kaštany, z vychladlých jde loupání velmi těžko. Pokud nám vychladnou, zas jejich ve vodě zahřejeme. Očištěné kaštany umeleme na mlýnku na maso, příp. použijeme robot.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso ochutíme špetkou soli a přidáváme máslo, cukr, šlehačku nebo mléko, vanilkový cukr, rum. Vše podle chuti, příp. podle toho, k jakému účelu pyré chceme použít (hustota). Necháme odstát v lednici.

  3. Slané např. nádivka do krocana. Sladké např. palačinky, rolády, šatičky z listového těsta, různé nepečené moučníky, dorty.

  4. Chutné je pyré samotné s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky, tehdy pyré protlačujeme přes lis na brambory.

Poznámka od kuchařky

Niekto pripravuje pyré s cukrovým rozvarom – použije miesto mlieka, šľahačky.

Príprava gyštanového pyré je náročná na čas aj na nervy, pridávam pre tých, čo majú zdroj, prípadne ako zaujímavosť.

U nás ho je bežne dostať v obchodoch, takže o jeho prípravu sa ani nepokúšam.