
Suroviny
- 3 lžíce kaštanové mouky (Adveni Medical)
- 1 lžíce univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm bílá bez lepku)
- špetka prášku do pečiva
- 1 lžička cukru (nejlépe třtinového)
- 1 lžička psyllia
- 3 lžíce rostlinného mléka
- voda dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Psyllium namočíme do rostlinného mléka a necháme 5 minut nabobtnat.
-
Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme namočené psyllium a za stálého míchání přiléváme po lžících vodu, až než vznikne hustší lívancové těsto. To necháme 15 minut odstát. Pokud příliš zhoustne, podle potřeby ho naředíme trochou rostlinného mléka nebo vody.
-
Nepřilnavou pánev potřeme olejem a rozehřejeme. Lžící nabíráme těsto a tvoříme malé lívanečky.
-
Osmažíme je z jedné strany a opatrně obrátíme. Lívanečky musejí být menší a dobře prosmažené, jinak se při obracení trhají. Před podáváním lívanečky ozdobíme dle libosti. Já jsem použila domácí švestková povidla, švestkový kompot a mletý mák.
Poznámka od kuchařky
Kaštanovou mouku můžete pořídit v prodejnách zdravé výživy, případně na eshopech.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.