Suroviny
45 kousku
- 250 g kaštanové pyré (220 g do těsta, zbytek uložíme)
- 200 g Hery
- 160 g moučkového cukru
- 50 g rozpuštěné hořké čokolády
- 2 žloutky
- 380 g polohrubé mouky
- vanilkový cukr
- 1/2 lžičky rumové příchuti
- 500 g domácí rybízový džem
- 500 ml smetany na šlehání rostlinné nebo 500 ml smetany 33 %
- 2 ztužovače
Postup přípravy receptu
-
Heru a cukr, vanilkový cukr,rumovou příchuť a žloutky vyšleháme, přidáme rozpuštěnou čokoládu, 220 g kaštanového pyré. Prošleháme a přidáme odváženou mouku. Už nešleháme, ale stěrkou nebo vařečkou zapracujeme mouku. Musí nám vzniknout vláčné těsto. Když je potřeba mouku přidáme. Těsto dáme do lednice dobře zchladit.
-
Ze zchlazeného těsta odebíráme kuličky a vtlačíme do plechových formiček. Pečeme na 170 stupňů asi 20, 25 minut, horkovzduch. Pečeme až se okraje těsta odlepují od formiček. Těsto ve formičce je dlouho vláčné,ale jak ho vybereme z trouby okamžitě ztuhne. Pozor nevysušit.
-
Horké vybereme otočíme klepneme o podložku a košíček vypadne. Okamžitě horké plníme rybízovým džemem. Džemem nešetříme!
-
Dáme dobře zchladit a cukrářským sáčkem ozdobíme do tuha ušlehanou šlehačkou. Šlehačky musí být hodně, ale musí být vidět džem.
-
Zbylé kaštanové pyré dáme po částech do dobře vymytého lisu na česnek a protlačujeme na šlehačku malé červíčky pyré.
-
Když máme mražený rybíz dozdobíme na šlehačku pár kuličkami na každý košíček. Já neměla, takže na fotce není.
-
Hotové košíčky uložíme do lednice a dáme lísteček „Nesežrat, není uleželé!“ Jdeme klidně spát a podáváme na druhý den k odopolední kávě!
Poznámka od kuchařky
Teda pokud to někdo nezbaští i s tím lístečkem. Recept je z kuchařky mojí tchýně.
Pokud zbyde těsto dá se v pohodě mrazit a vydrží 3 měsíce v mrazáku.
Volné šíření tohoto receptu a fotografie je povoleno.