Suroviny
- 250g oloupaných kaštanů (předtím uvařených nebo pečených)
- 4 menší oloupané brambory
- menší pórek
- 1,5l kuřecího vývaru
- tymián
- 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
- 4 lžíce oliv.oleje
- půl lžíce chilli vloček (např. chilli v mlýnku)
Postup přípravy receptu
-
Zahřát máslo + olej, opéct dozlatova na tenko nakrájený pórek, přidat kaštany a brambory na kostky. Krátce opéct.
-
Zalít vývarem, přidat tymián (lépe čerstvý, ale může být i sušený). Vařit, dokud nejsou brambory měkké.
-
Rozmixovat tyčákem, příp. pak dosolit (a lehce opepřit).
-
Polévku podáváme zakapanou chilli olejem: Olivový olej smíchat s chilli vločkami (asi by to šlo i s mletým chilli, ale musí ho být určitě míň!), zahřívat na tom nejmírnějším plameni cca 5 minut a míchat!(Výrazně „zřídne“.)
-
Pro gurmány: Místo krutonů jako mám na fotce, je možné ozdobit střed polévky slaninovými chipsy (tj. tenké plátky slaniny vypečené na suché pánvi do zkroucených chipsů).
Poznámka od kuchařky
Recept u nás, ač vařený zřídkakdy, patří vůbec k nejoblíbenějším polévkovým, dokonce i tchán – zarputilý odpůrce mých „zdravých variant“ se nadchl!
Polévka je luxusní, lehce nasládlá po kaštanech, s čímž kontrastuje ostrý chilli olej.