Kaštanová polévka s chilli olejem

39
- reklama -

Suroviny

250g oloupaných kaštanů (předtím uvařených nebo pečených)
4 menší oloupané brambory
menší pórek
1,5l kuřecího vývaru
tymián
1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
4 lžíce oliv.oleje
půl lžíce chilli vloček (např. chilli v mlýnku)

Postup přípravy receptu

  1. Zahřát máslo + olej, opéct dozlatova na tenko nakrájený pórek, přidat kaštany a brambory na kostky. Krátce opéct.


    Zobrazit celý recept

  2. Zalít vývarem, přidat tymián (lépe čerstvý, ale může být i sušený). Vařit, dokud nejsou brambory měkké.

  3. Rozmixovat tyčákem, příp. pak dosolit (a lehce opepřit).

  4. Polévku podáváme zakapanou chilli olejem: Olivový olej smíchat s chilli vločkami (asi by to šlo i s mletým chilli, ale musí ho být určitě míň!), zahřívat na tom nejmírnějším plameni cca 5 minut a míchat!(Výrazně „zřídne“.)

  5. Pro gurmány: Místo krutonů jako mám na fotce, je možné ozdobit střed polévky slaninovými chipsy (tj. tenké plátky slaniny vypečené na suché pánvi do zkroucených chipsů).

Poznámka od kuchařky

Recept u nás, ač vařený zřídkakdy, patří vůbec k nejoblíbenějším polévkovým, dokonce i tchán – zarputilý odpůrce mých „zdravých variant“ se nadchl!

Polévka je luxusní, lehce nasládlá po kaštanech, s čímž kontrastuje ostrý chilli olej.