Kašička neboli limonáda z květů černého bezu

80
- reklama -

Suroviny
3 L

3 l vody
200-250 g cukru krupice nebo krystalu (dle chuti´)
asi 2,5-3 citrony
10 větších květů černého bezu
láhve – dobře vypláchnuté, doporučuji skleněné – chuť je pak lepší, ale mohou být i plastové

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s cukrem svaříme (lepší dát méně cukru, vždy jde dochutit, popřípadě ochutnejte sladkost vody) do bodu varu, poté stáhneme z plotny, promícháme.

  2. Mezitím nakrájíme 1-1,5 citronu na plátky, vyndáme z nich všechny pecky. Zbylé citróny vymačkáme bokem.

  3. Po stáhnutí z plotny vložíme květy kašičky (černého bezu) do hrnce, přidáme vypeckované plátky citronu, promícháme a necháme 10 minut odstát.

  4. Po deseti minutách plátky citrónu vyndáme, necháme zchladnout a vymačkáme do limonády + přidáme šťávu z citrónů, promícháme. Nyní ochutnáme a dochutíme podle chuti (cukr, citron). Necháme vychladnout (květy můžete ponechat), poté přelijeme do láhví přes sítko a dáme do ledničky.

Poznámka od kuchařky

Květy bezu doporučuji sbírat se slunečním svitem, rozkvetlé a bez mšic!!! Podáváme chlazené, uchovávat v ledničce. Spotřebovat nejpozději do 3-4 dnů.