
Suroviny
3 L
- 3 l vody
- 200-250 g cukru krupice nebo krystalu (dle chuti´)
- asi 2,5-3 citrony
- 10 větších květů černého bezu
- láhve – dobře vypláchnuté, doporučuji skleněné – chuť je pak lepší, ale mohou být i plastové
Postup přípravy receptu
-
Vodu s cukrem svaříme (lepší dát méně cukru, vždy jde dochutit, popřípadě ochutnejte sladkost vody) do bodu varu, poté stáhneme z plotny, promícháme.
-
Mezitím nakrájíme 1-1,5 citronu na plátky, vyndáme z nich všechny pecky. Zbylé citróny vymačkáme bokem.
-
Po stáhnutí z plotny vložíme květy kašičky (černého bezu) do hrnce, přidáme vypeckované plátky citronu, promícháme a necháme 10 minut odstát.
-
Po deseti minutách plátky citrónu vyndáme, necháme zchladnout a vymačkáme do limonády + přidáme šťávu z citrónů, promícháme. Nyní ochutnáme a dochutíme podle chuti (cukr, citron). Necháme vychladnout (květy můžete ponechat), poté přelijeme do láhví přes sítko a dáme do ledničky.
Poznámka od kuchařky
Květy bezu doporučuji sbírat se slunečním svitem, rozkvetlé a bez mšic!!! Podáváme chlazené, uchovávat v ledničce. Spotřebovat nejpozději do 3-4 dnů.









