
Suroviny
- 400 g bezlepkové mouky (měla jsem Doves Farm)
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu
- 120 g cukru
- 3 lžíce karobu
- 3 lžíce oleje
- 50 g čokolády bez lepku
- 400 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké suroviny odměříme do mísy. Tvoří-li karobový práše hrudky, důkladně je rozmělníme a vmícháme do sypké směsi.
-
Poté přidáme tekuté suroviny a vymícháme středně řídké těsto. Pracujeme rychle, aby těsto „nezgumovatělo“.
-
Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečeme při 160°C asi 30 minut (zkoušíme špejlí). Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Karob (svatojánský chléb) je získáván z plodů rohovníku rostoucího ve středomoří. Podle pověsti ho s oblibou jedl svatý Jan, proto se také nazývá svatojánský chléb. Vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny. Zatímco kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší než u kakaa. (čerpáno z webu http://www.celostnimedicina.cz)
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









