Karlovarské rohlíky

71
- reklama -

Suroviny
cca 35 kousků

1 kg pšeničné hladké mouky
50 g droždí
15 g soli
30 g cukru
250 g margarínu
30 g sušeného mléka
420 ml vody
30 g oleje na potírání (já použila sádlo)

Postup přípravy receptu

  1. Vykynuté těsto propracujeme a umotáme rohlíky. Naskládáme na plech. Rohlíky necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy, okraje několikrát nařízneme. Necháme nakynout pod utěrkou 30 – 40 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak nakynuté rohlíky mírně zploštíme, potřeme olejem nebo rozpuštěným sádlem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 220°C / 10 – 15 minut.

  3. Tvarování rohlíků: těsto rozdělíme na stejné kousky a stočíme do malých bochánků. 5 min necháme odpočinout. Pomocí válečku vyválíme elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Necháváme rovné nebo stáčíme do tvaru podkovy.

  4. Nejobvyklejší způsob ručního zpracování: 1/3 tekutiny pro zadělání těsta, přidáme droždí, trochu cukru a část mouky. Necháme 30 minut kynout, teplota omládku 30°C. Po nakynutí přidáme zbytek vody a surovin. Tuhost těsta vyrábíme podle sortimentu. Doba zrání 1 – 2hod.

  5. Z vyzrálého těsta tvarujeme rohlíky, které dáváme na plech. Pečivo na plechu válečkem mírně přitlačíme a potíráme olejem. Po nakynutí jemně nařízneme. Při pečení dám do trouby hrnek s vodou, aby se vytvořila pára.

Poznámka od kuchařky

Autorem receptu je pan Fr. Brusák a s jeho svolením jej uvádím.