
Suroviny
10 porcí
- Na bílkové těsto:
- 3 bílky
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
- Na piškotové těsto:
- 2 celá vejce
- 3 žloutky
- 50 g krupicového cukru
- 80 g hladké mouky.
- Na dohotovení:
- rybízový džem nejlépe domácí
- 1 kelímek smetany ke šlehání min. 33% tuku
- moučkový cukr na lehký posyp
Postup přípravy receptu
-
Plech vyložíme papírem na pečení (po délce na rubu si vyznačíme čáry na dva pruhy po 7 čarách s mezerami od sebe vzdálenými cca 1,5 cm na šířku prstu nebo papír na pečení po délce poskládáme do harmoniky, aby se proužky zvýraznily).
-
Vyšleháme bílky se solí do pěny, přidáme cukr a ušleháme hustý pevný sníh. V druhé míse vyšleháme vejce, žloutky a cukr do husté bílé pěny a lehce vmícháme mouku.
Pomocí cukrářských sáčků (nejlépe na jedno použití) nastříkáme nejprve první 4 pruhy bílkovým sněhem – sníh, mezera, sníh, mezera, sníh, mezera, sníh. Použijeme druhý sáček na piškotové těsto, které nastříkáme do 3 vzniklých mezer. Vynecháme 2 mezery a nastříkáme stejným způsobem druhý pruh. Spotřebujeme všechno těsto. -
Pečeme dorůžova v troubě předem vyhřáté na 170° C cca 12-15 minut. Necháme úplně vychladnout, sloupneme papír a 1 pruh (ten hezčí) opatrně obrátíme spodkem vzhůru. Oba takto položené pruhy potřeme rybízovou marmeládou, na spodní díl navrstvíme učlehanou šlehačku a vrchní díl na ni přiklopíme. Velmi jemně pocukrujeme, necháme v chladu asi půl hodiny a nakrájíme voubkovým nožem napříč na řezy.
V chladničce vydrží v uchovávací nádobě 3-4 dny.
Podle receptu v Rakousku se používá místo bílé šlehačka pařížská.
Poznámka od kuchařky
Vím, že tu podobné recepty jsou, je možné tento smazat, ale možná se můj postup někomu hodí.