
Suroviny
Pro 6 osob
- 250 g prorostlého vepřového masa
- 350 g hovězího masa
- 100 g žemle, housky ap.
- asi 1/4 l mléka
- 1 vejce
- 50 g slaniny
- sůl a trochu mletého pepře, majoránky a zel. petržele
- 30 g sádla
- 30 g cibule
- 2 lžíce vody
- 3 lžíce strouhané housky
- 6 středně velkých rajčat
- 3 stroužky česneku
- 50 g másla
- trochu vývaru
Postup přípravy receptu
-
Očištěné a omyté maso a v mléce namočené a dobře vymačkané žemle na strojku umeleme, přidáme vejce, na kostičky nakrájenou slaninu a na sádle osmaženou cibuli, sůl, koření, jemně usekanou zelenou petržel, vodu, směs důkladně promícháme a zahustíme jí podle potřeby strouhankou.
-
Ze směsi utvoříme na strouhankou posypaném prkénku 12 okrouhlých karbanátků, ve středu jednotlivých karbanátků uděláme důlek, do kterého zasadíme rozkrojené rajče a to řeznou plochou nahoru. Pak rajčata osolíme, slabě opepříme a prošpikujeme na nudličky nakrájeným česnekem. Takto připravené karbanátky dáme na pekáč, přelijeme rozpuštěným máslem a v troubě pečeme asi 30 minut.
-
Při pečení je občas poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme k šťávě vývar. Hotové karbanátky upravíme na mísu, trochou šťávy je přelejeme a zbylou šťávu podáváme v omáčníku. Mísu ozdobíme hlávkovým salátem. Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými brambory.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Novinový výstřižek – 60. léta









