
Suroviny
8-12 porcí
- 220 g sušenky karamelové Lotus
- 60 g rozpuštěného másla
- 200 g sýr tavený krémový Philadelphie
- 200 g ricotty
- 1 karamelizované Salko
- Lžíce třtinového cukru
- 3 vejce
- forma na dort (průměr cca 18 cm, pokud chcete trošku vyšší cheesecake)
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte si troubu na 145°C a do dortové formy si skřípněte pečící papír. Okraje formy vymažte máslem. Použila jsem formu 30 cm, aby byl cheesecake nižší. Pokud chcete vysoký, použijte formu cca 18 cm, nebo dvojnásobnou náplň.
-
Rozdrťte sušenky (já to udělala v mixeru) a promíchejte je s rozpuštěným máslem.
-
Rozprostřete sušenkovou drobenku na dno dortové formy a rukama dobře umačkejte. Dejte do lednice.
-
Jemně vyšlehejte Philadelphii s ricottou a po lžících přidávejte karamelizované salko. Na závěr zašlehejte lžíci třtinového cukru a vejce.
-
Vyndejte z lednice formu s korpusem a nalijte do ní krémovou náplň. Pečte asi 45 minut. Že je cheesecake hotový poznáte tak, že celý povrch je pevný, ale uprostřed se pořád trošku chvěje.
-
Vyndejte z trouby a nechte 10 minut odstát. Poté navlhčeným nožem „objeďte“ dort kolem dokola, aby se odlepil od formy. Formu otevřete a nechte zcela vychladnout, poté umístěte do lednice. Cheesecake podávejte dobře vychlazený. TIP: Jak udělat domácí karamel ze Salka? Pokud si chcete karamelizované Salko udělat sami doma, kupte si obyčejné slazené kondenzované mléko (Salko) a plechovku celou vložte do hrnce, kde ji zcela zalijte vodou. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 3-4 hodiny. Po vaření vyjměte a nechte chladnout. Až bude mít plechovka pokojovou teplotu, otevřete ji a krém přemístěte do misky. Máte hotovo!
Poznámka od kuchařky
Další recepty a tipy nejen ze světa jídla najdete na www.popecenicko.cz