Karamelovo – ovocná lízátka

115
- reklama -

Suroviny
cca 8 ks-dle velikosti formy

100 g krupicového cukru
1 plnější lžíce meruňkové marmelády – nejlépe domácí

Postup přípravy receptu

  1. V rendlíku se silným dnem necháme na středním plameni rozpouštět cukr. Když začíná být tekutý, tak mícháme až do úplného rozpuštění. Občas je třeba dát rendlík mimo zdroj tepla a míchat. Cukr by neměl moc zkaramelizovat – zhnědnout, jen do světle béžové barvy. Když se úplně rozpustí, přidáme lžíci marmelády. Na menším příkonu tepla mícháme, až se směs spojí a má světlejší hnědou barvu. Pak odstavíme.

  2. Ihned lžící plníme do silikonové formy na lízátka. Pokud nemáme, tak předem připravíme podložku s papírem na pečení. Na ni rozložíme tyčinky – špejle, nebo jdou použít i dřívka na nanuky. A na dřívka nalijeme trochu karamelu, trochu se rozteče do stran. Následně necháme lízátka důkladně ztvrdnout. Pak je vyloupneme z formy, nebo je sundáme z papíru na pečení.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: FOOD

V původním receptu se přidávalo k cukru malinko vody.

Použila jsem domácí meruňkovou marmeládu, nebyla strukturou tak hladká, jako kupovaná.

Při výrobě lízátek se chci vyhnout používání barviva. Tady tyto sice nejsou průhledná, ale voňavá a dostatečně tvrdá.

Nemám zkušenosti s dlouhodobějším uchováním. Většinou je nechávám v chladu ve formě překryté mikrotenem a odebírám. Tím, že příprava netrvá dlouho, tak nedělám tzv. do zásoby.

Místo lízátek se dají ve formě k tomu určené udělat i bonbony.

Přidala jsem foto naplněné formy, je v ní ale jinak ochucený druh lízátek. Aby ta barva někoho nemátla.

Ještě chci upozornit, že karamel dosahuje vyšší teploty a proto je třeba s ním pracovat opatrně. Nedotýkat se, nezkoušet a nepouštět k přípravě děti.