Suroviny
- Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce mléka
- Ořechový karamel:
- 250 g vlašských ořechů na hrubo posekaných
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- Citronový krém:
- 100 g cukru
- 200 g másla
- 3 dl mléka
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce Solamylu (škrob)
- 1 cukr vanilka
- šťáva z půlky citronu
- Rum na pokapání
Postup přípravy receptu
-
Na ořechový karamel smažíme najednou všechny ingredience na pánvi asi 5-10 min.
-
Mezitím si smícháme všechny suroviny na těsto a rozdělíme na 2 půlky.
-
První díl těsta vyválíme na pečící papír (plech 33 x 37 cm), lžící na něj rozetřeme všechen horký ořechový karamel (pokud nám vystydnul a ztvrdnul, stačí znovu ohřát) a pečeme asi 8 – 10 min. ve vyhřáté troubě na 170 °C (musí zůstat světlé).
-
Po upečení plát vyklopíme na přibližně stejně velký obrácený plech (ořechy budou dole), stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Pak znovu překlopíme, aby byly ořechy nahoře.
-
Druhý díl těsta vyválíme na pečícím papíru, upečeme a necháme na plechu vychladnout. Pak plát těsta pokapeme rumem, pomažeme krémem a přikryjeme (sešoupneme z plechu) plátem těsta karamelem nahoru.
-
Necháme minimálně den (lépe 2) uležet.
-
Na krém uvaříme mléko s moukou, Solamylem a cukrem na kaši, necháme vychladnout. Pak umícháme máslo, po lžících přidáváme moučnou kaši a nakonec zašleháme citronovou šťávu.
Poznámka od kuchařky
Tento postup je psán pro případ, že nemáte 2 stejně velké plechy na pečení.
Těsto je po upečení tvrdé. Pokud se vám pláty těsta polámou, nevadí, sestavte je dohromady, krém to slepí. Krájíme až moučník zvlhne.
Nejsem autorem receptu, ale pekla jsem mnohokrát.