Karamelové oplatky – griliášky

220
- reklama -

Suroviny

150 g cukru krupice
1 lžička vody
2 žloutky
60 g másla
1 vanilkový cukr
50 g hrubě sekaných lískových ořechů
2 dortové oplatky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si opražíme sekané ořechy a dáme je stranou.

  2. Do kastrůlku se silnějším dnem nasypeme 100 g cukru, přidáme lžičku vody a svaříme na karamel.

  3. Mezitím, než se karamel upraží, dáme do jiné nádobky 50 g cukru, vanilkový cukr a máslo a necháme rozpustit, pak rychle přimícháme žloutky.

  4. Vše mícháme až k bodu varu. Pak do této směsi nalejeme karamel a znovu necháme přejít varem.

  5. Pak odstavíme z ohně a vmícháme upražené ořechy. Výsledná hmota není příliš tekutá, je hustá a jde ztuha roztírat.

  6. Rozetřeme jí mezi dvě dortové oplatky (o velikosti velkého sešitu) a zatížíme, aby se dobře spojily s hmotou.

  7. Druhý den krájíme na malé kousky asi tak 2×3 cm.

  8. Vnitřní hmota je vláčná, konzistencí podobná Košickému medu (ten se ale dělá z bílků), větší problém je nakrájet tak malé kousky, aby se nedrobila vrchní oplatka. Pokud jitam nedáte, nic se nestane (viz poslední obr.).

  9. Použité nádobí dejte do studené vody, i ten nejtvrdší karamel se dobře odmočí.

Poznámka od kuchařky

Musíme pracovat rychle, celé to netrvá víc než 5 minut. Hlídáme, aby se nám karamel nespálil a nebo aby příliš neztuhnul, když je brzy hotový. Není ani dobré, když se máslová hmota se žloutky delší dobu vaří, pak je více tuhá.

Tento recept zde zveřejňuji se svolením p. Kateřiny Dvořákové.