Suroviny
2 porce
- Karamelové kuře:
- 400 g kuřecích stehenních řízků nakrájených na nudličky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku cukru (asi 85 g)
- 1 červená cibule nakrájená na kolečka
- 2 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- Nakládaná okurka:
- 1/4 šálku rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1/4 šálku vody
- 1/2 salátové okurky nakrájené na tenké pásky, nejlépe škrabkou na brambory
- 1 jarní cibulka – nasekáme na drobno zelenou i bílou část
- Příloha:
- jasmínová rýže
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na nudličky, červenou cibuli na kolečka a česnek na jemné plátky.
-
Připravíme okurku. Smícháme ocet, cukr a vodu. Na mírnějším ohni vaříme za stálého míchání asi 3 minuty, aby se cukr rozpustil. Vmícháme cibulku a nakrájenou okurku a necháme vše vychladnout.
-
Dáme vařit rýži. Šálek rýže na 2 a půl šálku do vařící osolené vody. Pod pokličkou vaříme na mírném ohni 14 až 16 minut.
-
V pánvi wok zahřejeme olej, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opečeme. Aby se maso nejen zatáhlo, ale i opeklo. Asi 8 až 10 minut. Opečené maso dáme stranou.
-
Do pánve dáme nakrájenou cibuli a restujeme, aby změkla. Přidáme nakrájený česnek a vaříme ještě minutu.
-
Vrátíme do pánve maso, přidáme sojovou omáčku, zakryjeme a povaříme na středním ohni asi 3 minuty.
-
Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Mícháme a vaříme asi 2 minuty, aby omáčka zhoustla.
-
Podáváme s rýží a nakládanou okurkou.
Poznámka od kuchařky
Recept krok za krokem také na http://www.mojetara.cz/recipe/karamelove-kure-s-na…