
Suroviny
5 minut
- smetana ke šlehání
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Den předem připravíme: cukr v kastrolku se silnějším dnem necháme zkaramelizovat. Pokud máme sklokeramickou desku, nemusíme míchat, pokud máme plyn, raději mícháme, aby se to nezačalo od jednoho místa připalovat.
-
Když začne na okrajích roztávat, stáhneme z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný. Pozor, může prskat nebo vzkypět. Vrátíme na oheň a za stálého míchání rozvaříme zatuhlý karamel ode dna. Nevadí, když zůstanou kousky, časem se rozpustí. Pokud se karamel přilepí na lžíci, nechte ji v kastrolku. Převařenou smetanu uložíme do chladu, nejlépe do rána.
-
Pak smetanu vyšleháme. Použijeme do větrníků, dortů, pohárů, rolád, atd.
-
Já upřednostňuji trvanlivou šlehačku v krabičce, mám špatné zkušenosti se šlehačkou z kelímku. Pokud jsme zvolili nevhodnou (méně tučnou) šlehačku, která nejde našlehat, tak do napůl ušlehané stačí po kouscích přidat změklé (ne tekuté) máslo (asi 2 lžíce nebo 1 cm plátek tj. 20 g, ale můžeme i víc) a vyšleháme karamelový krém.
Poznámka od kuchařky
Já dávám na každých 100 ml šlehačky jednu rovnou lžíci cukru krystalu nebo krupice.