![Karamelkové mlsání_5ff82323d7421.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/karamelkove-mlsani_5ff82323c67de.jpeg)
Suroviny
- 1 hrnek cukru krystal
- 5 lžic másla
- 120 ml smetany ke šlehání
- špetička soli
Postup přípravy receptu
-
Cukr nasypeme do vyšší nádoby a zahříváme na mírném plameni. Sem tam cukrem potřeseme, ale začneme míchat až v momentě, kdy se začne rozpouštět. Mícháme, dokud cukr nezíská barvu připomínající jantar.
-
Pak opatrně přidáme máslo a špetičku soli – cukr tím opět trochu zesvětlá. Znovu mícháme a když karamel opět lehce! ztmavne, přilijeme smetanu. Rozmícháme a když se směs spojí, ihned odstavíme.
-
Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit. Zakryjeme víčkem a uchováváme v lednici.
Poznámka od kuchařky
S karamelem pracujte opatrně, protože je pekelně horký. Může se stát, že se vytvoří hrudky – v tom případě karamel procedíme přes sítko.
Karamel podáváme k pohárům, dezertům, využijeme do krémů, můžeme přidat do kávy, k ořechům, rozmixovat s mlékem atd. Anebo mlsáme jen tak.
Hledala jsem zde dlouho podobný recept, ale stejný jsem tu nenašla. Třeba bude někoho tento jednoduchý postup inspirovat 🙂
Mé další recepty najdete tady: https://www.facebook.com/danielavariapise