Karamelkové mlsání

40
- reklama -

Suroviny

1 hrnek cukru krystal
5 lžic másla
120 ml smetany ke šlehání
špetička soli

Postup přípravy receptu

  1. Cukr nasypeme do vyšší nádoby a zahříváme na mírném plameni. Sem tam cukrem potřeseme, ale začneme míchat až v momentě, kdy se začne rozpouštět. Mícháme, dokud cukr nezíská barvu připomínající jantar.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak opatrně přidáme máslo a špetičku soli – cukr tím opět trochu zesvětlá. Znovu mícháme a když karamel opět lehce! ztmavne, přilijeme smetanu. Rozmícháme a když se směs spojí, ihned odstavíme.

  3. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit. Zakryjeme víčkem a uchováváme v lednici.

Poznámka od kuchařky

S karamelem pracujte opatrně, protože je pekelně horký. Může se stát, že se vytvoří hrudky – v tom případě karamel procedíme přes sítko.

Karamel podáváme k pohárům, dezertům, využijeme do krémů, můžeme přidat do kávy, k ořechům, rozmixovat s mlékem atd. Anebo mlsáme jen tak.

Hledala jsem zde dlouho podobný recept, ale stejný jsem tu nenašla. Třeba bude někoho tento jednoduchý postup inspirovat 🙂

Mé další recepty najdete tady: https://www.facebook.com/danielavariapise