
Suroviny
2 porce
- 2 hlízy fenyklu
- 15 g másla
- lžíce třtinového cukru
- malý panák jablečného octa
- 150 ml jablečného džusu
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Z fenyklů obereme vrchní listy, seřízneme vrchní stonky a spodek fenyklů jen tak, ať se nám při přípravě nerozpadne. Rozkrojíme podélně na polovinu. Dáme na cca 10 min. do páry změknout.
-
Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění se.
-
Pak do pánve vložíme spařený fenykl řeznou stranou dolů a necháme zhnědnout, což trvá asi 5 minut.
-
Fenykl obrátíme a postup zopakujeme.
-
Přilejeme ocet, mošt, osolíme. Přiklopíme poklicí ( fenykl máme na zádech ) a dusíme cca 10 min.
-
Odklopíme poklici, přehodíme fenykl na bříško a za občasného hrkání pánví zredukujeme tekutinu a „dodusíme“ fenykl.
-
Hned v úvodu karamelizování si dáváme velikého majzla, ať se nám karamel nepřipálí, bylo by to hořké, a tím pádem nepoživatelné.
Poznámka od kuchařky
Můžeme jíst jen tak, bez ničeho nebo k nějakému pikantnímu steaku, ostrým masovým nudličkám atp.
Zdroj: internet- Marie Claire









