
- reklama -
Suroviny
10 porcí
- 1,5 kg hlávkové červené zelí
- 1 ks menší červená cibule
- 15 dkg domácí uzený bok
- (2 dcl voda ze strouhaných syrových )brambor
- Kmín
- Ocet
- Cukr
- Sádlo
- Sůl
Postup přípravy receptu
-
Červené zelí nakrouhám (nakrájím) na drobné proužky.
-
Na sádle osmažím na drobno nakrájený bok a v něm zpěním na drobno nakrájenou cibuli.
-
Zasypu cca 2 lžícemi cukru a za stálého promíchávání nechám zkaramelizovat.
-
Do toho přesypu nakrájené zelí, zaliji 2 dcl vody, osolím, okmínuji a dusím cca 30 minut.
-
Pak zelí zahustím vodou z brambor a dochutím případně solí, cukrem a octem a za občasného míchání dusím ještě 20 minut. Podávám jako přílohu k pečeným masům a bramborovému knedlíku.
Poznámka od kuchařky
Lze vyrobit i z bílého nebo kedlubnového zelí.
Kuchař: Josef Lerch