
Suroviny
- 4 velké cibule
- 50 g anglické slaniny
- 50 g sušených brusinek
- 100 ml červeného vína (měla jsem Merlot)
- 1 polévkové lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
- balsamico redukce
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na kostičky a v rozehřátém kastrolu ji pozvolna vypečeme dokřupava, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a velmi zvolna opékáme (cca 20 min), cibule by se neměla smažit, ale spíš dusit. Pokud se připéká, pak stačí přilít kapičku vody.
-
Do měkka dušenou cibuli osolíme, opepříme, osladíme třtinovým cukrem, vmícháme brusinky a chvilku ještě opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje. Pozor, rádo se připéká !! :))
-
Podlijeme červeným vínem, necháme odpařit alkohol a vydusit asi na polovinu a máme hotovo. Dochutíme balsamico redukcí nebo octem, podle chuti dosolíme a popepříme.
Poznámka od kuchařky
U nás dnes jako příloha k medajlonkům z vepřové panenky v Královské slanině s bramborovými šulánky.
Inspiraci jsem čerpala od Markéty Hrubešové.









