
Suroviny
- 50 g cukru krystal (nebo krupice)
- 1 lžíce vody
- 1 lžička másla
- 1/2 lžičky citronové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Cukr nasypeme na talíř, polejeme 1 lžící vody a 3 minuty vlníme na plný výkon (750 °C). Máme-li u trouby vyšší výkon, pak snížíme uvedenou dobu. Raději ale u trouby hlídáme, aby cukr příliš neztmavnul.
-
Podle libosti můžeme přidat máslo a citronovou šťávu. To zabrání tomu, aby karamel po zchladnutí ztvrdnul.
-
Pokud ho potřebujeme v tuhé formě (např. chceme rozdrtit na griliáš), tak ho nalejeme na alobal nebo pečící papír potřený olejem a necháme vychladnout.
-
Je možno vylepšit ještě tím, že na talíř rovnou položíme pečící papír a na něj nasypeme cukr a pak dáme do mikrovnky.
Poznámka od kuchařky
Toto je ideální způsob vaření karamelu pro všechny, které se ho dosud bojí! Vždyť je tady tolik dobrých receptů s karamelem.
Použité nádobí dáme odmočit do studené vody a za chvilku ho máme čisté.