Suroviny
16ks
- 500 g mražené sekané kapusty
- 1 hrnek bulguru (250 ml)
- 1 zeleninový bujon
- 300 ml vody
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- olivový olej
- 1/2 lžičky muškátového květu
- sůl
- strouhánka
- 4 vejce
Postup přípravy receptu
-
Kapustu necháme rozmrazit a přebytečnou vodu vymačkáme. Bulgur povaříme ve vodě s bujonem doměkka, vodu necháme vsáknout. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na troše oleje.
-
V míse smícháme kapustu, povařený bulgur, osmaženou cibuli, utřený česnek, vejce, muškát a sůl, zahustíme strouhankou, aby se daly tvarovat placičky.
-
Na plech vyložený pečicím papírem klademe vedle sebe placičky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby, předehřáté na 200°C na 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Pro neznalce něco od tety Wiki:
Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů.
Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Bulgur je již předvařený (na rozdíl od jednoduše drcené pšenice, označované jako šrot), a to usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi, bez následného tepelného zpracování.
Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouli, ale dá se využít také v řadě zeleninových nebo masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh).
V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.