Kapustovo-bulgurové placičky

73
- reklama -

Suroviny
16ks

500 g mražené sekané kapusty
1 hrnek bulguru (250 ml)
1 zeleninový bujon
300 ml vody
3 stroužky česneku
1 cibule
olivový olej
1/2 lžičky muškátového květu
sůl
strouhánka
4 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu necháme rozmrazit a přebytečnou vodu vymačkáme. Bulgur povaříme ve vodě s bujonem doměkka, vodu necháme vsáknout. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na troše oleje.


    Zobrazit celý recept

  2. V míse smícháme kapustu, povařený bulgur, osmaženou cibuli, utřený česnek, vejce, muškát a sůl, zahustíme strouhankou, aby se daly tvarovat placičky.

  3. Na plech vyložený pečicím papírem klademe vedle sebe placičky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby, předehřáté na 200°C na 30 minut.

Poznámka od kuchařky

Pro neznalce něco od tety Wiki:

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů.

Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Bulgur je již předvařený (na rozdíl od jednoduše drcené pšenice, označované jako šrot), a to usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Mnohdy ho stačí jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi, bez následného tepelného zpracování.

Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouli, ale dá se využít také v řadě zeleninových nebo masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh).

V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.