Suroviny
4 porce
- 300 g mletého vepřového masa
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 150 ml mléka
- 2 krajíčky bílého toustového chleba
- 2 stroužky česneku
- lžička strouhané citronové kůry
- sůl
- mletý pepř
- 6 listů kapusty
- 500 g pasírovaných rajčat
- po špetce sušené bazalky oregána tymiánu
- 2 lžičky třtinového cukru
- sůl
- 100 ml vývaru nebo vody
Postup přípravy receptu
-
Z kapusty odkrojíme 6 listů, opláchneme je a dáme do osolené vody vařit 3 minuty. Ihned je propláchneme ledovou vodou a necháme odkapat na sítku.
-
Mleté maso ochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou a řádně propracujeme. Toustový chleba nakrájíme na drobné kostičky a zakápneme trochou mléka. Necháme vsáknout. Přidáme k masové směsi spolu se zbývajícím mlékem opět řádně propracujeme.
-
Kelové listy uložíme ve dvou řadách na pracovní plochu tak, aby se částečně překrývaly. Doprostřed listů rozvrstvíme polovinu masové směsi a poklademe v řadě za sebou natvrdo uvařenými vejci, kterým jsme seřízli konce. Na vejce navrstvíme zbývající masovou směs a rukama vytvoříme šišku. Zavineme do kapustových listů a svážeme potravinovou nití.
-
Pasírovaná rajčata dochutíme solí, bylinkami a cukrem. Nalijeme do pekáčku, vložíme kapustovou roládku a pečeme v troubě na 160°C cca 50 minut. Podlejeme vodou nebo vývarem. Podáváme s vařenými bramborami.