
Suroviny
- 1/2 hlávky kapusty
- 1/2 pórku
- 1 větší mrkev
- 2 brambory
- 3 stroužky českého česneku
- 1/2 hrnku pohankové lámanky
- olej
- zeleninový vývar
- 100 g anglické slaniny
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- majoránka
- libeček
Postup přípravy receptu
-
Kapustu a pórek nakrájíme na proužky, česnek na plátky a brambory s mrkví na kostičky.
V hrnci zahřejeme olej, přidáme nakrájenou kapustu s pórkem a mrkví a necháme restovat. Po chvilce přidáme plátky česneku, zalijeme vývarem a přihodíme nakrájené brambory.
Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a necháme vařit. -
Když je všechna zelenina i brambory měkké, rozmixujeme ponorným mixérem, ale jen krátce, aby nám v polévce ještě zůstaly větší kousky.
Do polévky přimícháme majoránku, nasekaný libeček a pohankovou lámanku.
Jakmile se polévka opět začne vařit, vypneme ji a necháme přiklopenou 20 minut v klidu, aby pohanka změkla.
Po této době promícháme a můžeme servírovat. -
Anglickou slaninu nakrájíme na malé proužky a na pánvi ji opečeme dozlatova. Vypečený tuk necháme vsáknout do papírové utěrky.
Slaninovými škvarečky doplníme každou porci polévky na talíři.