
Suroviny
8 porcí
- 500 g kapusty
- 200 g mletého masa
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky celého kmínu
- 2 ks nového koření
- 3 ks celého pepře
- 1 ks bobkového listu
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- voda na podlití
- 4 lžíce mouky na zahuštění
- 1 velký brambor
- 1 plná lžička majoránky
- 2 kostky hovězího bujonu Natur, nemusí být
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci (já vařila v 6-ti litrovém na knedlíky) rozehřejeme sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme, až zesklovatí.
-
Pak vsypeme pokrájený česnek a mícháme do zlaté barvy.
-
Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání ho opékáme a zároveň ho rozdělujeme na drobno.
-
Když je maso osmažené a pod ním je jen tuk, tak vsypeme kmín, papriku, rychle promícháme a ihned zalijeme vroucí vodou. Vody dáme víc – asi do 2/3 hrnce – a uvedeme do varu.
-
Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Pečlivě rozmícháme, přidáme sůl, nové koření, pepř, bob. list, bujony, přiklopíme poklicí a necháme přijít k varu.
-
Polévku lze samozřejmě zahustit i klasickou jíškou.
-
Mezitím kapustu a bramboru nakrájíme na drobno – asi 1 cm kostky /nudličky (dělala jsem na kráječi).
-
Po asi 5 minutách varu do polévky přidáme nakrájenou kapustu s bramborem a za občasného promíchání necháme dojít k varu.
-
Pak pomalu vaříme 15-20 minut.
-
Dle chuti dosolíme a asi 5 minut před koncem varu vsypeme rozemnutou majoránku.
Při podávání sypeme čerstvou petrželkou, libečkem,….
Poznámka od kuchařky
Polévku jsem okoukala v jednom zařízení a protože mi chutnala, tak jsem ji vyzkoušela i doma. V původní verzi nebylo mleté maso, ale protože jsem ho doma měla zrovna připravené na jiné jídlo, tak jsem ho část použila jako základ polévky.
Polévka je hodně sytá a s pečivem zcela nahradí druhé jídlo.
Na polévce jsme si pochutnali nejen my dospělí, ale i naše děti. A protože jsou hodně polévkové, tak u nás jistě nebyla naposledy.