
Suroviny
23 knedlíčků
- 500 g uvařených brambor (7 středně velkých)
- 350 g růžičkové kapusty (25 růžiček)
- 170 g Solamylu
- 12O g hrubé mouky
- 1 celé vejce
- 1/2 kl koření kurkuma
- 3 kl soli
- 1 kostka masoxu
Postup přípravy receptu
-
Důkladně umyté brambory uvaříme ve slupce. Očištěné kapustičky dáme na 8 minut ovařit ve vodě s masoxem, poté vybereme, dáme do ledové vody ochladit (uchovají si krásnou zelenou barvu) a pak necháme v cedníku okapat.
-
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, přidáme solamyl, mouku, vejce, sůl a kurkumu (zabarví těsto hezky dožluta) a řádně propracujeme.
-
Na navlhčené pracovní ploše těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme válečky, které pak nožem nakrájíme na menší kousky.
-
Vždy do jednoho kousku těsta nejlépe v dlani vtiskneme růžičku kapusty a hezky zabalíme, jako když děláme švestkové knedlíky.
-
Utvoříme stejnoměrné knedlíky asi o velikosti většího pinpongového míčku a ve vroucí osolené vodě vaříme 10 minut. Po uplynutí uvedené doby vaření pro jistotu jeden knedlík vyjmeme, rozkrojíme a přesvědčíme se, je-li hotový.
-
Uvařené knedlíky z hrnce vybereme děrovaným poběráčkem a můžeme podávat buď jako samostatný pokrm, který posypeme nakrájenou a vyškvařenou slaninkou s trochou cibule. Můžeme také podávat jako přílohu třeba k dušenému masu se šťávou.
Poznámka od kuchařky
Kurkumu dávat nemusíte, já jsem ji přidala pro hezkou žlutou barvu. V kombinaci se zelenýma kapustičkama to v závěru vypadá velice dobře. Těsto je trošku slanší, ale kapustičky i když se povaří ve vodě s masoxem jsou nasládlé chuti. Pokud vývar z kapusty už nebudete chtít upotřebit, můžete místo masoxu povařit v hodně osolené vodě, pak již není třeba těsto tolik solit. Měla jsem poslední várku kapustiček, ale až zase budou, koupím znova:-)máme ji rádi. Z uvedeného množství surovin bylo těsto na 23 knedlíků. Vařila jsem na 2 várky-12 a 11 knedlíků.