
Suroviny
- 500 gramů kapustiček
- 2 suché housky
- máslo
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Z housek si nastrouháme nebo umeleme strouhanku – můžeme si ji sice koupit, ale ty prodávané jsou velmi často směsí různých druhů pečiv, v tom i sladkého, a to není to pravé ořechové.
-
Do hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme a přidáme k ní i špetičku cukru. Když začne voda vřít, hodíme do ní kapustičky.
-
Na suché pánvi začneme postupně pražit připravenou strouhanku, prohazujeme ji, měla by začít postupně rovnoměrně hnědnout, ale nesmí se přepálit.
-
Když se nám její barva líbí, vmícháme do ní máslo a odstavíme – když se rozpustí, strouhanku promícháme pořádně znovu.
-
V mezičase by měly být uvařené i kapustičky (od té doby, co je hodíme do vody by nemělo uplynout více než deset minut – správně uvařené kapustičky nejsou vůbec rozbahněné, často se je vaří i na páře), které slijeme, posypeme strouhankou a ještě na ně dáme trošičku másla.
-
Podáváme jen tak nebo jako hlavní jídlo s bramborem.