
Suroviny
4-6 porcí
- 1 vepřové srdce
- 1 větší cibule
- 3 velké stroužky česneku
- 100 g anglické slaniny (může být jiná)
- cca 20 ks růžičkové kapusty
- sádlo
- olej
- 4 velké lžíce smetany na zjemnění
- 1 lžíce petrželky
- 1 lžička majoránky
- štipec bílého pepře
- vývar (může být masox nebo jen voda)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Srdce si nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno, česnek na plátky a kapustičky na čtvrtinky a necháme je zatím stranou.
-
Do hrnce si dáme plátek sádla a přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, na ní orestujeme cibuli, potom přidáme připravené srdíčko, zprudka ho osmažíme, přikryjeme a necháme chvíli dusit ve vlastní šťávě, než se začne připalovat, zalijeme vývarem tak, aby bylo srdíčko ponořené, přidáme pepř, osolíme a dusíme dál.
-
Zatím si orestujeme v pánvi na malém množství oleje nakrájené kapustičky které chvilku přikryjeme, aby se mírně produsily.
-
Když máme srdíčko téměř měkké, přidáme majoránku, česnek, orestované kapustičky, je-li třeba přidáme vývar a dosolíme.
-
Nakonec jen zahustíme smetanou s rozšlehanou moukou-můžeme přidat trochu vody či vývaru, aby se dobře šlehalo, necháme provařit, přidáme nadrobno nasekanou petrželku a máme hotovo.
Poznámka od kuchařky
V mrazáku srdíčko, na komodě síťka kapustiček, tak co z toho může vzniknout-třeba takové dobré jídlo! Jako přílohu jsem dávala těstoviny Gnocchi, ale dobrá by byla i rýže, brambory….Vyzkoušejte!









