
Suroviny
2,5 litru
- (očištěné a na 1/2 překrojené) kapustičky
- 1 cibule
- pár stroužků česneku
- vybraná zelenina, kterou má kdo rád:
- libeček
- mrkev
- celer
- petržel
- 2 brambory
- zeleninový bujón nebo jen vodu
- strouhaný uzený sýr nebo Nivu
- 100 ml zakysané smetany
- muškátový oříšek
- koriandr
- pepř
- sůl
- olej
- mrkev na ozdobu (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Cibuli si nakrájíme nadrobno, brambory po očištění na menší kousky, česnek na plátky, kapustičky na půl a na ozdobu můžeme některé nechat celé, zeleninu kterou použijete nakrájíme také na menší kousky.
-
V hrnci si rozehřejeme trochu oleje, dáme cibuli, po chvíli česnek a pak ještě brambory a zeleninu, promícháváme a necháme osmahnout.
-
Pak zalijeme zeleninovým vývarem (vodou) a ochutíme kořením, pepřem, muškátovým oříškem, koriandrem a osolíme.
-
Zakysanku rozšleháme a vlijeme do hrnce s polévkou a na talíři po uvaření na každou porci nastrouháme sýr a můžeme ozdobit mrkvovými řezanci.
Poznámka od kuchařky
Pokud by někdo chtěl polévku hustší, tak zašlehá do zakysanky hladkou mouku. Husťačky máme rádi, ale pro přítomnost dost druhů zeleniny, tak jsem mouku nepoužila.









